Ministerul Energiei după doi ani. Burduja: „Plec cu fruntea sus”

acum o săptămână
2 minute de citit
Ministerul Energiei după doi ani. Burduja: "Plec cu fruntea sus"

Transferul puterii la Ministerul Energiei, anunțat de Sebastian Burduja. Acesta a postat luni pe rețelele de socializare bilanțul celor doi ani. 

„Închei un capitol care a însemnat mult pentru mine.(…) A fost muncă până la epuizare, au fost nopți nedormite”

Cât timp a deținut funcția, Burduja susține că „am dat tot ceea ce am avut mai bun”. Reprezentantul PNL a mai avut în portofoliu și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în anul 2022-2023.
Nominalizările de la Biroul Politic Naţional al PNL apărute duminică sunt pentru: Interne, Educație, Finanțe și Fonduri Europene. Președintele PNL Ilie Bolojan a declarat: „Sunt propuneri noi pe care PNL le susține(…).” astfel confirmând și sfârșitul mandatului lui Burduja.

Politicianul enumeră rezultatele din timpul șefiei la Ministerul Energiei, câteva notabile. Echipa formată, fonduri europene atrase, proiectul Neptune Deep, „reformarea ministerului” și adoptarea unei Strategii Energetice Naționale. Adaugă totuși : „Știu că sunt mulți care nu au văzut și sunt și câțiva care nu au vrut să vadă aceste rezultate. Că realitatea televizată bate, uneori, realitatea faptică.”

Fostul ministru încheie postarea astfel:„A spune adevărul, chiar și atunci când nu e convenabil, este singura formă de respect real față de cei care te-au ales – pentru că adevărul și viitorul nu se sacrifică pentru voturi.”

Lupta dintre Ministerul Energiei și ONG-uri

Motivul mențiunilor lui Burduja este probabil scandalul din martie 2025. În timpul mandatului său la Ministerul Energiei, a luat o serie de decizii puse sub semnul îndoielii de către societatea civilă și mai mulți experți.
După mai multe presiuni împotriva proiectelor sale, Sebastian Burduja a scris: ”Tactici de hărțuire, procese intentate cu rea-credință, avocați foarte bine plătiți – toate par că fac parte dintr-un plan de sabotare a independenței noastre. Le solicit public tuturor directorilor companiilor naționale din energie să ceară în instanță daune-interese în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care introduc acțiuni cu rea-credință! Cine greșește plătește. Așa e normal”.

Reacțiile au fost imediate, astfel 112 de organizații ale societății civile au cerut demiterea Ministrului Energiei. „Într-un stat democratic, societatea civilă trebuie să-și poată exercita dreptul legitim de a contesta deciziile autorităților, fără teama de represalii. Declarațiile și acțiunile ministrului Burduja reprezintă un atac direct asupra acestui drept fundamental. Nu ne vom lă intimidați și vom face tot ce ne stă în putință pentru a apăra drepturile românilor la sănătate și o democrație sănătoasă” a declarat Elena Ionescu, Director Executiv Greenpeace România.

Mergi laTop