Inundații de proporții catastrofice au avut loc vineri, în Texas, SUA. Cel puțin treizeci de oameni au murit, dintre care nouă copii. Peste 850 de persoane au fost evacuate din orașul Kerrville și împrejurimile sale. 27 de fete de la o tabără de vară creștină încă nu au fost găsite, alături de multe alte persoane.
Tragedia a avut loc în ținutul Kerr (echivalentul unui județ) din zona centrală a statului american. Alimentat de ploi torențiale abundente, nivelul râului Guadalupe a crescut cu peste 9 metri, ceea ce a dus la inundații spontane. Totul s-a întâmplat în doar o oră și jumătate, relatează The Independent. Judecătorul principal al ținutului l-a numit cel mai periculos râu din Statele Unite.
Regiunea este abundentă în ploi torențiale, sol superficial, teren înclinat și rocă expusă. Toate acestea produc inundații frecvente și cea mai periculoasă vale a unui râu din SUA.
Cresc șansele de inundații
Nu este prima dată când regiunea este lovită de tragedia torente spontane. În anul 1987, zece adolescenți au murit după ce autobuzul în care se aflau a fost luat de apele aceluiași râu Guadalupe.
13 oameni au fost omorâți și sute de case au fost distruse apoi în 2015. De acea dată, responsabil a fost râul Blanco, la est de zona afectată acum.
Întreaga vale este o destinație idilică și populară pentru spiritul rural, drumeții sau camping.
Ploi de asemenea anvergură precum cea din Texas devin din ce în ce mai frecvente și violente, la nivel global. Atunci când autoritățile nu dispun de infrastructură bună și nu există sisteme de avertizare, urmările sunt de obicei grave.
Acum o lună, România a fost lovită de ploi și inundații, in special în nordul Moldovei și zona de centru. Intervenții au avut loc în peste 60 de localități. Mircea Fechet, ministrul mediului, a fost întrebat de ce încă nu a fost îmbunătățit digul de protecție al satelor din Covasna afectate și în 2018. Răspunsul probabil este că digul desparte 2 județe, iar primarii au considerat reabilitarea treaba celuilalt.