Întâlnirile din ce în ce mai numeroase ale oamenilor cu animalele pun în pericol populaţia de urși din țară. Ultimul incident a avut loc în urmă cu câteva zile, pe Transfăgărășan. Un turist italian a fost omorât de un urs și târât într-o râpă.
În acest caz, bărbatul ce călătorea pe motocicletă s-a apropiat de mai multe ori de animale, pentru a le fotografia, conform BBC.
La sfârșitul lunii mai, au fost raportate 3 incidente cu urși în interval de 24 de ore. Trei turiști (din Spania, Polonia și Germania) au fost atacați după ce au încercat să pozeze urși pe Transfăgărășan.
Este turismul amenințat de urși?
Turismul generat de natura ofertantă are un rol important în economia românească. Acest sector produce miliarde de euro și reprezintă aproape 6% din PIB. Frumusețea munților Carpați atrage numeroși pasionați de cățărări, drumeții, ski sau natură sălbatică. Cu toate acestea, experții în asigurări avertizează că avem de-a face acum cu un tip de turism cu risc foarte mare. Încă din 2023, când au existat peste 7.500 de apeluri de urgentă relaționate, țări precum Germania au emis avertizări de călătorie din cauza prezenței urșilor în zone rezidențiale.
Când pare că natura devine periculoasă pentru populație, investitorii și cei cu afaceri în turism sunt nevoiți să ia măsuri. Astfel, proprietarii businessurilor din stațiuni montane și conducerile locale trebuie să asigure siguranța oamenilor.
O rectificare legislativă prezentată în luna mai ar permite uciderea imediată a urșilor ce ajung în localități.
Ce măsuri se iau?
Ministrul Mediului, Mircea Fechet a propus atunci libertatea autorităţilor locale de a lua decizia în privința animalului, în funcție de situație. Legea menționa faptul că intervenția ar trebui să fie graduală. Mai exact prin alungare, tranchilizare și relocare, abia apoi eliminarea ursului prin eutanasiere sau împușcare.
Fechet a declarat în 2024 că dorește creșterea cotelor de prevenție şi intervenție de la 220 la 471 de urși. Prin prevenție și intervenție însemnând animale ce pot fi împuşcate sau relocate, inițiativă ce a fost lăudată de vânătorii dornici de trofee.
Reprezentanții ONG-urilor de mediu arată clar că probleme sunt pe mai multe planuri, iar omorârea a unui anumit număr de exemplare nu le rezolvă: Oamenii care încearcă să interacționeze cu animalele sălbatice, lipsa inițiativelor de a menține urșii în păduri, a unui plan de coexistență cu natura și faptul că România a devenit destinație pentru colecționarii de trofee de vânătoare.