Ce este, de fapt, Fordo și care sunt șansele ca SUA să distrugă complet instalația nucleară

acum 2 săptămâni
5 minute de citit
Ce este, de fapt, Fordo și care sunt șansele ca SUA să distrugă complet instalația nucleară
Complexul nuclear Fordo a fost atacat de SUA cu bombe MOP GBU-57 capabile să perforeze muntele din Iran care-l ascunde. FOTO: BBC

Instalația nucleară de la Fordo a fost atacată în această noapte de SUA, la ordinul lui Donald Trump. Complexul a devenit țintă clară încă din anul 2009 când Iran a recunoscut oficial că desfășoară activități nucleare acolo. Primele informații despre Fordo și ce se întâmplă acolo au apărut în anul 2006. Atunci mai multe servicii secrete de top au dezvăluit pentru prima dată care este activitatea, de fapt, de la Fordo.

Fordo era cunoscut ca o rețea banală de tuneluri

Fordo a ajuns să fie o amenințare pentru omenire din 2009, de când Iran a recunoscut oficial că este vorba de o activitate nucleară acolo
Fordo a ajuns să fie o amenințare pentru omenire din 2009, de când Iran a recunoscut oficial că este vorba de o activitate nucleară acolo. FOTO: BBC

În momentul în care Iran a recunoscut, în 2009, că desfășoară activități nucleare la Fordo lumea intrat în teroare. Războiul nuclear nu este dorit, real, de nici o țară din lume. Faptul ca Iran, o țară cu probleme uriașe și lideri extremiști s-a apucat să contruiască arme nucleare a fost la început o adevărată amenințare.

Din 2009 mai toate țările implicate și mai ales Israel a cerut Iranului să renunțe la programul nuclear. Iran răspundea evaziv la amenințări și afirma că la Fordo este doar un program nuclear civil și că nu are de gând să dezvolte o bombă nucleară.

Ani de-a rândul serviciile secrete, dar și oficiali SUA au cerut, de asemenea stoparea activității din complexul nuclear, însă Iran a ignorat amenințările.

În anii ce au trecut apăreau tot mai multe informații concrete despre activitatea periculoasă de la situl nuclear și complexul a devenit un pericol major. Iran transformase acea rețea de tuneluri folosită, în trecut, de Garda Revoluționară, într-un real complex nuclear.

Ce este, de fapt, Fordo și de ce SUA a atacat Iranul

Locația Fordo pe hartă
Locația Fordo pe hartă. FOTO: BBC

Fordo a fost creat pentru activitățile gărzii revoluționare și vreme de mult timp nu au fost activități nucleare acolo. Se spune însă despre complex că este mai adânc decât tunelul Canalului Mânecii. Astfel, specialiștii care au analizat datele serviciilor secrete, consideră că situl nuclear se află la o adâncime de 80-90 de metri sub un munte.

Locația complexului nuclear este la de 96km sud de capitala Iranului, Teheran. Acesta are două tuneluri pricipale, unde au fost instațațiile de centrifugare pentru îmbogățirea uraniului și tuneluri mai mici.

Israel a considerat acest complex ca fiind unul special creat pentru ca țara să fie ștearsă de pe fața pământului, date fiind conflictele istorice dintre cele două țări.

Atfel Fordo a fost transformat dintr-o rețea de tuneluri, într-un complex capabil să dezvolte bombe nucleare și să și producă toate cele necesare operării acestora.

Atacul americanilor cu bombe asupra Fordo

SUA s-a văzut nevoită, conform declarațiilor făcute de președintele Donald Trump, să atace Fordo pentru a proteja întreaga lume și mai ales SUA și Israel. Folosirea bombelor atomice ca mijloc de atac asupra oricărei țări ar putea duce la consecințe absolut dramatice. Lumea întreagă ar fi afectată dacă acestea devin operaționale și sunt folosite în războiae.

Specialiștii în arme nucleare au afirmat de multe ori că orice bombă nucleară ar fi folosită ar putea duce la sfârșitul lumii sau măcar a unei părți mari.

Donald Trump a afirmat în conferința de presă că înainte de atacul de azi noapte (ora României), SUA a contactat Iran pe căile oficiale și a avertizat pentru ultima dată de riscul implicării americii, însă nu ar fi primit răspuns.

De ce a fost nevoie de armele americii?

Atacul de la Fordo era necesar să fie făcut de SUA pentru că sunt singura țară din lume care deține bombe și avioane capabile să distrugă un complex atât de bine amplasat precum cel din Iran. Adâncimea de 80-90 de metri poate fi străpunsă doar de bombe capabile să perforeze solul țintă.

Specialiștii de la Janes au declarat pentru BBC că doar SUA are bombele necesare capabile să perforeze o asemenea distanță până la complexul nuclear. Tot aceștia au explicat că bomba cu care a atacat SUA – Iran, azi noapte, are capacitatea să perforeze înainte să explodeze cu 18 metri în beton și 61 de metri în pământ.

Un expert militar, citat de BBC, a declarat că este posibil să fie nevoie de mai multe atacuri ale complexului pentru ca acesta să fie semnificativ afectat. În acest moment nu se cunoaște care este forța necesară ca acesta să fie dezafectat.

Fostul șef al forțelor de apărare ale Irlandei, Mark Mellett, a declarat pentru BBC Verify că succesul  atacului depinde de cât de bine sunt fortificate tunelurile de la Fordo. Tot acesta este de părere că nu vor fi necesare mai mult de 2 zile de atacuri pentru distrugerea semnificativă a complexului nuclear.

Caracteristici bombă MOP GBU-57

BBC a prezentat printr-o imagine care este necesarul de forță pentru a distruge situl nuclear.

 

BBC a prezentat un grafic cu necesarul de forță de atac pentru a distruge Fordo
BBC a prezentat un grafic cu necesarul de forță de atac pentru a distruge Fordo. FOTO: BBC

Conform graficului de mai sus bomba MOP GBU-57 poate fi ghidată prin satelit. Deja celebra armă de atac are o greutate de 13000 de kg și datorită formei și greutății sale nu are nevoie de motor pentru propulsie.

Singurul avion capabil să transporte uriașa bombă MOP de 6.2 metri lungime este cel dezvoltat de Boeing B2. Costul unui astfel de avion este un record absolut în lume. Un singur avion B2 este estimat la o valoare de 2.5 miliarde de dolari.

Chiar dacă lumea credea că SUA nu va ataca Iranul, deplasarea văzută pe site-urile de monitorizare a zborurilor comerciale a dat semne clare că Trump va da ordinul de atac.

De ce nu putea Israel, singur, să dezafecteze Fordo

Este cunoscut că Israel are bombe capabile să perforeze solul lovit, dar șe mai știa și că nu sunt capabile să fie utile la Fordo. Capacitatea bombelor israeliene de atac este și perforare este de doar 10 metri. Acesta a fost motivul pentru care țara a cerut ajutorul SUA.

Încă de la începutul războiului dintre Israel și Iran, premierul Netanyahu afirma că efortul depus de țara sa este pentru întreaga lume. Ferm pe poziții chiar dacă a fost dur criticat, acesta a reușit să convingă SUA să se implice.

Nu sunt cunoscute la ora publicării acestui articol dacă există acțiuni planificate în viitor de SUA și Israel. Analiștii militari se așteaptă, însă, să nu fie un atac unic.

Mergi laTop