Fenomenul „dom de căldură” a apărut din nou în Europa anul acesta. Mai multe țări vor fi impactate.
Termenul definește momentul în care o zonă cu presiune atmosferică ridicată se formează și oprește într-o zonă timp de câteva zile sau săptămâni. Astfel se crează un efect de capac, ce nu permite aerului cald să se împrăștie în atmosferă, ci să aducă valuri de temperaturi ridicate.
Prognoza următoarei săptămâni arată astfel: 45 °C în Portugalia și Spania, peste 35 °C în Germania, 43 °C în Franța, între 38-41 °C în părți din Italia și peninsula balcanică, 35 °C chiar și în sudul Angliei.
Domul de caldură aduce și secetă extremă
Cu toate că au existat câteva precipitații locale, furtuni și ploi, efectul de seră este de neoprit.
Temperatura acumulată sub domul de căldură contribuie intens la uscarea solului. În această primăvară, precipitațiile s-au lăsat așteptate în Europa. Acești factori au creat condițiile propice pentru secetă în multe părți ale continentului. Măsurătorile arată că un metru din stratul superior al solului din Europa este extrem de uscat. Meteorologii estimează că incendiile de vegetație vor fi iminente deja în următoarele săptămâni. Fenomenul se întâmplă anual pe mai multe teritorii europene aride. Însă domul de căldură face ca aceste focuri incontrolabile să apară mai devreme decât în mod normal.
Cum ne poate afecta efectul „dom de căldură”
Anumite grupuri sociale sunt mai predispuse la a resimți intens temperaturile excesive. Copiii, vârstnicii, persoanele cu boli ce pot fi înrăutățite de căldură (cardiacii și diabeticii, de exemplu). Oamenii ce lucrează afară trebuie să se protejeze îndeosebi.
Conform unui site ce urmărește fenomenele meteorologice extreme în Europa, construcțiile din beton sau azbest rețin căldura mai mult decât alte materiale.
Canicula poate provoca amețeli și deshidratare în primă fază. Însă expunerea prelungită crește riscul de atac de cord, boli respiratorii, și atac cerebral.