Statele Unite ale Americii au prezență militară în Golful Guantanamo încă din 1898. Atunci a fost înființată baza militară navală din Cuba, pentru eforturile de război cu Spania. SUA încercase deja să cumpere „perla imperiului spaniol”, în 1848 și 1854. Tratatul de la Paris a acordat Cubei o oarecare independență, rămânând totuși sub „protecția” americanilor. Fidel Castro, liderul comunist de la Havana, a menținut permanent declarația că tratatul încalcă legile internaționale. Efectele controlului SUA încă se resimt, deși Cuba este teoretic stat independent încă din 1902.
Un start prost
Centrul de detenţie Guantanamo s-a deschis în 2002. Acesta avea să servească pentru încarcerarea oamenilor considerați teroriști de serviciile americane. Odată cu atentatele de la 11 septembrie 2001 din New York, guvernul a creat o închisoare specială pentru cei considerați pericole pentru națiune.
Aproape imediat, Guantanamo Bay, cunoscut și ca Gitmo, a devenit un subiect controversat. Închisoarea a fost subiectul multor cazuri de încălcări ale dreptului omului și acuzații de tortură. De la înființare și până în prezent, se estimează că aproape 800 de oameni au fost deținuți pe teritoriul bazei navale. Pe lângă faptul că au fost reținuți fără temei legal sau proces, majoritatea au fost torturați sau li s-au aplicat tratamente abuzive. Se estimează un număr de aproximatix 40 de deținuți la momentul actual, ce nu au acuzații oficiale sau dreptul la un proces.
În 2009, Obama a încercat închiderea în termen de un an a închisorii. Propunerea s-a lovit de rezistență din partea republicanilor și a câtorva democrați, care susțineau că astfel se va pune în pericol securitatea națională a Americii.
Departamentul de Stat pentru Securitate al SUA a oferit informații la care în mod normal nu există acces. Mai exact, americanii au prezentat o listă de 30 de infractori străini, ce sunt încarcerați la Gitmo. Aceștia sunt columbieni, venezueleni, vietnamezi, chinezi, presupusi vinovați de jaf armat, răpire, trafic de droguri și alte fapte asemănătoare.
România are un reprezentant chiar și la Guantanamo
Conform unui articol Digi24, pe lista încarceraților se află și un român, Ilie Bogde. După cum arată numeroasele sale dosare, bărbatul locuia ilegal în SUA de multă vreme. A fost reținut de cel puțin șase ori într-o perioadă de 11 ani.
Românul a fost arestat și condamnat de mai multe ori pentru jaf, furt auto și din locuințe. Ilie Bogde este astfel pe lista celor ce reprezintă o amenințare la adresa siguranței publice ale SUA.