Nou studiu despre vapare și efectele asupra corpului

acum 23 de ore
1 minut de citit

Dispozitivele de vapare și țigările electronice sunt prezentate ca alternative mai sănătoase și un ajutor în a te lăsa de fumat. Deși a trecut mult timp de la apariția lor pe piață, promisiunile nu sunt nici acum fondate pe studii științifice. Majoritatea informațiilor și comparațiilor cu țigările clasice vin din date furnizate de marile companii producătoare de tutun și, bineînțeles, dispozitive de vapat.

Realitatea este că nu se pot cunoaște deocamdată efectele pe termen lung ale vapingului asupra sănătății. Tehnologia este în continuă schimbare, iar mulți dintre utilizatori fumează și țigări normale. De asemenea, majoritatea adepților sunt adolescenți sau tineri de 20-30 de ani, astfel că simptomele cronice nu ar fi vizibile.

Un dispozitiv de vapare vine cu alte pericole

Noi cercetări încep să demonstreze că într-adevăr, noua metodă de a fuma nu te face să inhalezi aceleași chimicale precum țigările normale. Însă și aceasta are propriile probleme.

Brett Poulin, profesor la Universitatea din California, a testat trei dispozitive de vaping de la companii diferite. Analiza fumului a arătat că acesta conține metale grele. S-a demonstrat astfel că dispozitivele eliberează nichel și antimoniu, ce pot cauza cancer pulmonar și plumb, o neurotoxină. În cazul dispozitivelor de unică folosință cu arome, chimicalele adăugate pot duce distrugerea membranei celulare a plămânilor și a inimii.

Sistemul cardiovascular reacționează de la prima inhalare de fum. Bătăile inimii se intensifică, iar vasele sanguine se contractă. De vreme ce se poate vapa întreaga zi, fără limita unei țigări normale, efectul este acela de hipertensiune constantă. Lucru ce crește riscul de aritmie, atac vascular cerebral și infarct.

De asemenea, astmul și bolile respiratorii sunt agravate de vaping și pot deveni cronice. Chimicalele inhalate cauzează inflamație la nivelul plămânilor și cauzează tuse persistentă.

Dependența la îndemână

Directoarea unui centru de control și cercetare a tutunului din SUA a declarat că a lucrat cu adolescenți ce dormeau cu dispozitive de vaping sub pernă. Doctorul Pamela Ling a spus pentru NYTimes că primul lucru pe care îl făceau când se trezeau era să vapeze.

Aceasta a adăugat că apar atât de multe produse de vapat pe piață încât cercetările nu pot ține pasul.

Mergi laTop