Portul Constanța importă containere din Iran în ciuda sancțiunilor UE

acum o zi
1 minut de citit

Containere cu marfă ajung regulat în Portul Constanța, din Iran. Cu toate că pe 18 noiembrie 2024 UE a anunțat extinderea restricțiilor asupra conducerii de la Teheran, importurile încă se întâmplă.

Măsurile au fost luate pentru că Iran transporta drone către Rusia, sprijinind războiul de agresiune asupra Ucrainei.

Investigație în Portul Constanța

Reporteri ai ziarului online Info Sud-Est au urmărit nave din și procedurile de import timp de peste șase luni.

Transporturile au fost făcute sub steaguri precum cel al insulei Saint Kitts și Nevis sau Hong Kong. Navele iraniene se întâlneau în diferite țări cu cele de sub alte pavilioane, începând circuitul de documente. Cel mai des, pe parcursul investigației schimbul de pavilion se făcea în Turcia sau Libia.

Etamad Grup Sea and Land Transport, o companie românească, intermediază toate aceste mărfuri iraniene. În schimb, AVR (Autoritatea Vamală Română) a răspuns reporterilor că nu au informații cu privire la societatea ce a asigurat servicii de transport sau expediție.

Într-un caz urmărit de investigație a fost vizat vasul Lara, sub steagul insulei din Caraibe. Acesta ajungea in diverse porturi din Libia și Turcia în același timp cu navele iraniene (Elyana sau Shiba). Lara se îndrepta apoi spre punctul de descărcare a mărfurilor – Portul Constanța.

Nava Lara a fost sechestrată pe 12 ianuarie, apoi eliberată pe 18, deși motivul au fost 32 de probleme grave. Ancheta arată lipsa a multor documente și certificate esențiale vasului, diverse probleme în privința orelor de odihnă și lucru ale angajaților, probleme la siguranța tehnică, sisteme de urgență sau calificările marinarilor.

Autoritățile nu monitorizează suficient

Așa cum arată investigația jurnalistică, sistemul fix de scanare a containerelor și autovehiculelor din Vama Constanța operează din 2005. Planul este să fie modernizat în toamna acestui an.

Deși aproximativ 600.000 de transporturi au trecut prin port în anul 2024, autoritatea vamală română nu a scanat nici măcar 2,5% (aproape 13.000) dintre ele.

Mergi laTop