Vara a început cu proteste în Europa. Regiunea de Sud și cea vestică au înregistrat aproximativ 747 milioane de călători internaționali în 2024. Majoritatea acestora provin din țări precum SUA, Marea Britanie, Japonia și China.
Turismul mondial a înregistrat creșteri imense, cu precădere în ultimii ani. Costul accesibil al zborurilor, social media, și bugetele tot mai mari pentru vacanțe sunt doar câțiva catalizatori.
Din cauza expansiunii social media și al influencerilor, turiștii devin uneori o adevărată povară pentru localnici. Spre exemplu, în destinații precum Santorini, Veneția și Paris, turiștii se îmbulzesc la aceleași câteva obiective. Asta de cele mai multe ori în plin sezon, creând astfel o suprasolicitare a orașului și populației
Portugalia, Spania, Grecia, Franța și Italia au fost primele ce au încercat sa oprească avalanșele. Populațiile acestor țari au ajuns in unele cazuri să nu mai aibă locuințe accesibile, locuri în care să-și petreacă timpul, sau chiar probleme cu apa curentă.
Proteste în Europa: trafic, creșterea prețurilor, cazări alternative
Nici sistemul în care turiștii se cazează la hoteluri nu este perfect, deoarece încă pot cauza haos în perioadele de vârf. Cu toate acestea, numărul de turiști poate fi controlat prin simpla limitare a spațiilor de cazare. Nu același lucru se poate spune și despre alternative. În lumina ultimelor evenimente și proteste, companiile ce oferă astfel de cazări încearcă să se apere.
Brian Chesky, CEO Airbnb a acordat un interviu pe larg ziarului german WELT. *Publicația este deținută de Axel Springer, un grup media internațional care investește și în Airbnb.
Reprezentantul Airbnb spune că problema ar avea alte cauze, nu compania sa. Acesta menționează inabilitatea orașelor de a se dezvolta odată cu populația.
„Am auzit criticile – și am răspunsuri.(…) Airbnb a devenit un foarte bun țap ispășitor pentru reglementări eșuate și probleme foarte vechi cu locuințele. Orașele nu au construit suficiente locuințe noi, pentru a face față creșterii mediului urban. Asta este criza adevărată.”
Localnicii se pregătesc de noi proteste în Europa, mai ales odată cu începerea sezonului estival.