Aer condiționat în Europa: din ce în ce mai căutat

acum 2 zile
1 minut de citit

Europenii nu a fost până acum mari utilizatori ai aparatelor de aer condiționat. Odată cu încălzirea globală însă, lucrurile se schimbă drastic.

Numărul aparatelor a crescut exponențial în ultimele decade, pe întreg teritorul european, conform Euronews. Cererea tot mai mare nu este doar un moft. Unele studii arată că riscul de morți cauzate de căldură scad cu până la 75% în imobilele dotate cu aer condiționat.

Topul consumatorilor în lume sunt țări precum Statele Unite, China și Japonia, în special în mediul privat. Conform unui raport IEA (Agenția Internațională a Energiei) despre Europa, aparatele sunt mai degrabă folosite în clădiri comerciale, nu în gospodării.

Efectul climatic al utilizării de aer condiționat

Fenomenele meteo extreme și valurile de caniculă din Statele Unite ale Americii, China și India au avut un impact enorm. Națiunile au fost nevoite să folosească mai multe resurse, contribuind la 20% din creșterea de consum de curent și gaz natural. De asemenea, centralele pe bază de cărbuni au ars cu 123 milioane de tone mai mult combustibil.

Numeroase aparate utilizate atât de intens pun presiune pe rețelele furnizoare de energie. De asemenea, produc gaze de seră ce amplifică efectele încălzirii globale. În zonele urbane, aerul răcește interiorul locuințelor, dar eliberează căldură in mediul înconjurător. Aceasta se menține deasupra orașelor precum o insulă, apoi se întoarce la sol. Fenomenul se întâmplă în special pe timpul nopții.

Statisticile estimează că până în 2030, aproximativ 13,2 milioane de aparate de aer condiționat vor răcori clădirile europene. Calculele nu includ sistemele de răcire industriale, aparate de aer condiționat portabile sau temporare.

Specialiștii spun că există și îmbunătățiri sustenabile. O metodă de a combate canicula în zonele urbane este colaborarea cu natura. Mai multe spații verzi și acoperișuri cu vegetație pot împiedica formarea unui efect de seră. De asemenea, aparatele ar trebui să fie mai eficiente și economice, iar clădirile mai bine izolate.

Mergi laTop